Balkbrug – Hij moet even rekenen, maar dan komt John van Broekhuizen tot het totaal van acht keer dat hij Internationaal Kampioen is geworden. Afgelopen woensdag werden in Utrecht de prijzen bekend gemaakt tijdens de Slavakto. ‘We hadden de lat dit jaar heel hoog gelegd’, vertelt John. ‘We hadden maar liefst 19 producten ingeleverd terwijl er minimaal zeven gevraagd worden. De vakjury gaf ons 18 keer de waardering Goud met Ster terwijl we ook 1 keer Goud haalden.' Van Broekhuizen zegt dat hij een risico genomen heeft door zoveel producten in te zenden. ‘Het gaat om de gemiddelde score en dus kan iemand met zeven inzendingen beter scoren dan wij met onze 19 producten. Deze zijn overigens allemaal gewoon uit de totale productie gehaald en naar Utrecht gebracht.’ De deelnemende slagers kunnen hun producten ook wel opsturen, maar John van Broekhuizen wil geen enkel risico met zijn producten lopen. Hij heeft de grote mand vol met producten uit eigen slagerij zelf in Utrecht afgeleverd.
‘Ik heb alles samen met John Benno gemaakt en dan is het heel mooi om te zien hoe onze inzendingen gewaardeerd worden. Dit jaar helemaal omdat er sprake was van een jongere jury dan vorige keren. Iedere keer als de resultaten bekend gemaakt worden is dat een heel spannend moment. Ik had dit jaar niet verwacht dat we Internationaal Kampioen zouden worden, want onder de deelnemers zaten hele goede inzendingen.’ In totaal kreeg de jury ruim 2.400 producten te beoordelen. ‘Alleen al bij de senioren hè’, zegt Van Broekhuizen. Hij ziet tot zijn vreugde steeds meer jonge ambachtelijke slagers aan de kampioenschappen deelnemen. ‘Alle producten worden anoniem beoordeeld op uiterlijk, maar ook hoe ze qua textuur en consistentie er uit zien. Natuurlijk worden de producten geproefd en vervolgens beoordeeld.’ Als toppers onder zijn inzendingen noemt John van Broekhuizen de varkenstongenworst, rundertongenworst en een Italiaanse bloedworst met onder meer pijnboompitjes. Zoon John Benno komt op een later tijdstip met dezelfde toppers. ‘Vaktechnisch zijn dat moeilijke producten en dat maakt het ook zo fantastisch dat wij hiermee zo’n hoge waardering krijgen.’
Alle producten worden anoniem beoordeeld op uiterlijk, maar ook hoe ze qua textuur en consistentie er uit zien. Natuurlijk worden de producten geproefd en vervolgens beoordeeld
‘Onze klanten kiezen voor kwaliteit en die willen wij altijd blijven leveren’, zeggen de Balkbrugse slagers unaniem. Zij zorgen er iedere dag voor dat de producten vakkundig gemaakt worden. Om aan het goede vlees te komen houdt Van Broekhuizen zelf ook varkens en runderen. ‘Onze speciaal geïmporteerde varkens doen het ook goed. Wij blijven sleutelen aan onze producten en hopen dat onze klanten er nog lang van kunnen genieten.’ Leuke bijkomstigheid van de kroning tot Internationaal Kampioen is dat de slager ook een driedaagse reis naar Italië heeft gewonnen. ‘We krijgen daar ook een rondleiding door een vleeswarenfabriek en dan geven wij onze ogen en oren weer flink de kost.’ Misschien rolt er dankzij dat bezoek wel weer een nieuw kampioensproduct uit de koker bij Slagerij van Broekhuizen Balkbrug. bron: Dedemsvaartse Courant