Slagerij John van Broekhuizen voor
achtste keer Internationaal Kampioen

bron: Dedemsvaartse Courant

Balkbrug – Hij moet even rekenen, maar dan komt John van Broekhuizen tot het totaal van acht keer dat hij Internationaal Kampioen is geworden. Afgelopen woensdag werden in Utrecht de prijzen bekend gemaakt tijdens de Slavakto. ‘We hadden de lat dit jaar heel hoog gelegd’, vertelt John. ‘We hadden maar liefst 19 producten ingeleverd terwijl er minimaal zeven gevraagd worden. De vakjury gaf ons 18 keer de waardering Goud met Ster terwijl we ook 1 keer Goud haalden.’ Van Broekhuizen zegt dat hij een risico genomen heeft door zoveel producten in te zenden. ‘Het gaat om de gemiddelde score en dus kan iemand met zeven inzendingen beter scoren dan wij met onze 19 producten. Deze zijn overigens allemaal gewoon uit de totale productie gehaald en naar Utrecht gebracht.’ De deelnemende slagers kunnen hun producten ook wel opsturen, maar John van Broekhuizen wil geen enkel risico met zijn producten lopen. Hij heeft de grote mand vol met producten uit eigen slagerij zelf in Utrecht afgeleverd.

‘Ik heb alles samen met John Benno gemaakt en dan is het heel mooi om te zien hoe onze inzendingen gewaardeerd worden. Dit jaar helemaal omdat er sprake was van een jongere jury dan vorige keren. Iedere keer als de resultaten bekend gemaakt worden is dat een heel spannend moment. Ik had dit jaar niet verwacht dat we Internationaal Kampioen zouden worden, want onder de deelnemers zaten hele goede inzendingen.’ In totaal kreeg de jury ruim 2.400 producten te beoordelen. ‘Alleen al bij de senioren hè’, zegt Van Broekhuizen. Hij ziet tot zijn vreugde steeds meer jonge ambachtelijke slagers aan de kampioenschappen deelnemen. ‘Alle producten worden anoniem beoordeeld op uiterlijk, maar ook hoe ze qua textuur en consistentie er uit zien. Natuurlijk worden de producten geproefd en vervolgens beoordeeld.’ Als toppers onder zijn inzendingen noemt John van Broekhuizen de varkenstongenworst, rundertongenworst en een Italiaanse bloedworst met onder meer pijnboompitjes. Zoon John Benno komt op een later tijdstip met dezelfde toppers. ‘Vaktechnisch zijn dat moeilijke producten en dat maakt het ook zo fantastisch dat wij hiermee zo’n hoge waardering krijgen.’

‘Onze klanten kiezen voor kwaliteit en die willen wij altijd blijven leveren’, zeggen de Balkbrugse slagers unaniem. Zij zorgen er iedere dag voor dat de producten vakkundig gemaakt worden. Om aan het goede vlees te komen houdt Van Broekhuizen zelf ook varkens en runderen. ‘Onze speciaal geïmporteerde

varkens doen het ook goed. Wij blijven sleutelen aan onze producten en hopen dat onze klanten er nog lang van kunnen genieten.’ Leuke bijkomstigheid van de kroning tot Internationaal Kampioen is dat de slager ook een driedaagse reis naar Italië heeft gewonnen. ‘We krijgen daar ook een rondleiding door een vleeswarenfabriek en dan geven wij onze ogen en oren weer flink de kost.’ Misschien rolt er dankzij dat bezoek wel weer een nieuw kampioensproduct uit de koker bij Slagerij van Broekhuizen Balkbrug.



Slager Nationaal Kampioen

bron: www.dedemsvaart.nu 5 november 2010

Balkbrug – Voor het tweede achtereenvolgende jaar is slagerij John van Broekhuizen uit Balkbrug uitgeroepen tot Algemeen Kampioen. Dit gebeurde tijdens de Nationale Slagers Vakbeurs die op 1 en 2 november gehouden werd in Amsterdam. Maar liefst 12 producten werden door John en zoon John Benno ingeleverd. Negen daarvan behaalden 101 punten, terwijl drie producten net een puntje minder hadden. ‘Een superscore’, blikt Van Broekhuizen terug. ‘Ik had al een goed gevoel over onze producten, maar wist natuurlijk ook dat de collega’s ook goede producten hadden ingeleverd. Met 12 keer de beoordeling Goud met Ster kunnen we niet meer dan tevreden zijn.’ In de winkel heeft hij weer plaats moeten ruimen voor de immens grote beker die bij de titel hoort.

Het kampioenschap is voor hem al de vijfde uit zijn carrière die behaald werd in Amsterdam en na enig rekenwerk de elfde in totaal. Toch betekent dit niet dat de ambachtelijke slager op zijn lauweren gaat rusten. Dag en nacht is hij bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten en het tot hoger niveau tillen van het bestaande aanbod. ‘En alle producten die op de Vakbeurs hebben meegedaan voor de prijzen liggen ook gewoon in onze winkel. Ik ga geen producten maken alleen voor het kampioenschap, maar haal ze gewoon uit het assortiment, zoals een grote rauwe ham waar onze winkel mee vol hangt.’ Van Broekhuizen beschrijft zichzelf als perfectionist, maar ook als een liefhebber van het ambachtelijke product. Overal gaat hij op zoek naar authentieke producten en probeert hij die aan zijn wensen en smaak aan te passen. Dat maakt dat hij zich onderscheidt van veel collega’s. ‘Tijdens de vakbeurs zijn ruim 1200 producten ingediend afkomstig van zo’n 200 ambachtelijke slagers. Wat mij goed doet, is dat er steeds meer jongere vakslagers bij komen. Ik denk echt dat we in de toekomst weer een opleving van het ambachtelijke werk gaan meemaken. De mensen willen een goed stuk vlees op hun bord en daar ook best iets meer voor betalen.’ Al denkt de slager dat het met die hogere prijs nog wel meevalt. ‘Men moet maar eens goed vergelijken. Ook met onze vleeswaren durf ik te beweren dat wij niet duurder zijn dan menig supermarkt.’

Voor het kampioenschap heeft John van Broekhuizen onder andere een salami met blauwe schimmel druiven kaas ingediend, maar ook een recept van gegaard damhertenvlees met lever en spek. ‘Ik wilde graag een link leggen naar het huidige wildseizoen’, legt hij uit. ‘Er zijn klanten die speciaal om onze wildgerechten naar Balkbrug komen. En er zijn er bij die vanuit de Randstad of Brabant komen.’ Voor de komende feestdagen is de slager weer druk bezig. Binnenkort ontvangt hij weer enkele wilde zwijnen en hoopt hij ook op nog een paar herten. Mede dankzij zijn vele titels weten de liefhebbers, zowel zakelijk

als particulier, de slagerij in het centrum van Balkbrug te vinden. ‘Ik maak altijd kleine hoeveelheden zodat ik een goed beeld heb van de kwaliteit en de smaak. Daarbij maak ik gebruik van de beste, bijvoorkeur natuurlijke producten want dat proef je echt terug.’ Door jarenlange ervaring weet de slager goed om te gaan met de stress die bij het hoge verwachtingspatroon hoort. ‘Je gaat veel meer dingen eerder voorbereiden en kunt daardoor de drukte veel beter overzien.’



Internationale titel John van Broekhuizen

bron: www.slagerswereld.nl 24-03-2009

Roermond - Slager John van Broekhuizen uit Balkbrug is uitgeroepen tot Algemeen Internationaal Kampioen bij de jaarlijkse slagerswedstrijd van de Confrérie des Chevaliers.

Slagers en traiteurs uit binnen- en buitenland sturen ieder jaar hun exclusieve producten in. De tientallen hamsoorten, worsten en patés zijn onderhevig aan een strenge keuring op internationaal niveau.


De producten worden beoordeeld op onder meer kleur, smaak, snijvlak, zenen en darm. Van Broekhuizen, in november vorig jaar ook al algemeen kampioen bij de Nationale Slagersvakwedstrijden in Amsterdam, behaalde een gemiddelde score van 49.9 punten. ‘Geweldig,’ aldus de ambachtelijke slager. ‘9 x 50 punten en 1 keer 49 punten voor mijn ingezonden vleesproducten. Bijna de maximale score.’

Jaarlijks strijden zo'n 200 slagers uit de hele wereld om een internationale of nationale beker. Dit jaar zelfs 12 deelnemers uit Japan, maar ook waren er topslagers uit Israël, Italië en Frankrijk die een gooi deden naar de diverse prijzen. Zaterdagavond 21 maart tijdens de ‘Grande-Chapitre’ (grote feestavond) in de Orangerie in Roermond werd Van Broekhuizen gehuldigd. 



Slager opnieuw gekroond tot
Nederlands kampioen

bron: www.dedemsvaart.nu d.d. 12 november 2011   

Balkbrug – Het is John van Broekhuizen weer gelukt. Voor de 14e keer is hij tijdens de Nationale Slagers Vakbeurs uitgeroepen tot Nederlands Kampioen. ‘En voor de derde keer in successie in Amsterdam’, zegt John trots. ‘We zijn trots op de door ons geleverde prestatie, want het is ieder jaar toch weer hard werken en iedereen verwacht ook van ons dat we elke keer hoge ogen gooien.’ Slager Van Broekhuizen voelt die druk wel, maar ziet het ook veel meer als een uitdaging om opnieuw goed te presteren. Samen met zijn zoon John-Benno heeft hij maar liefst 16 producten opgestuurd. Twee producten werden beloond met de kwalificatie goud (99 punten), de overige 14 kregen allemaal 101 punten, goed voor goud plus. Een prestatie waar geen van de 180 andere slagers aan kon tippen.

‘Het is mooi om te zien dat het aantal deelnemers weer groeit’, vertelt John over de Slagers Vakbeurs. ‘Ook het aantal ingezonden producten neemt toe. Een paar jaar geleden zag ik de toekomst voor het vak van ambachtelijk slager somberder in dan nu. Of het te maken heeft met de economische recessie weet ik niet, maar de vraag verandert bij de consument waardoor de groep ambachtelijke slagers weer toeneemt.’ Ook ziet Van Broekhuizen meer jonge slagers die voor kwaliteit gaan. Al kan dat altijd nog beter. ‘Ze hebben het eigenlijk te gemakkelijk gehad, want als je echt voor het ambachtelijke gaat, kies je voor lange werkdagen, gedrevenheid en passie.’ Het zijn de sleutelwoorden die bij Van Broekhuizen passen. Voeg daar nog wat perfectionisme bij en het tekent de slager ten voeten uit. ‘Wij zijn altijd bezig met ons vak. We willen producten verbeteren, nieuwe bedenken.’ Een voorbeeld: in een vakblad over Italië zag Marja van Broekhuizen eens een prachtig product. De interesse was direct gewekt. ‘Het duurde anderhalf jaar voordat ik contact had met die slager. In de zomervakantie zijn we bij hem langs gegaan, samen met een Italiaanse vriend. Ik kon het recept van hem krijgen, samen met zo’n worst, en ben thuis direct met het nieuwe product aan het werk gegaan. Het jaar daarop kan ik de slager een Nederlandse uitvoering van zijn product laten proeven. Hij was er van onder de indruk.’

Waarschijnlijk net zo als de vakjury tijdens de Nationale Slagers Vakbeurs in Amsterdam. Voor het derde achtereenvolgende jaar riepen zij Slager van Broekhuizen uit tot Nationaal Kampioen. Onder de ingezonden producten zaten onder meer een Rilette du Porc met zwarte peper, een rundertongenworst,

een gedroogde rauwe ham en een Abruzzo gekruid met pijnboompitjes, venkel en citroen. ‘We hadden een goed gevoel bij onze producten, die we overigens ook gewoon in onze winkel verkopen. Onze klant heeft recht op datgene waar wij onze prijzen mee winnen. Wel moet je voor de vakbeurs altijd rekening houden met de juiste tijden, luchtvochtigheid en voorbereidingstijd.’ Vader en zoon schatten in dat het al met al toch enkele werkdagen extra kost, maar ondanks alle drukte in de slagerij en winkel heeft men dat daar graag voor over.


‘Niet voor de naamsbekendheid, want die is al heel goed, maar we streven naar de hoogste kwaliteit. Eigenlijk had ik dit jaar niet mee willen doen’, zegt de kersverse kampioen, ‘maar toen ik er in het vakblad weer over las, begon het toch weer te kriebelen.’ Met de nationale titel tot gevolg. Inmiddels hebben de twee grote bekers een plekje gekregen in de winkel.

John van Broekhuizen zit al 42 jaar in het slagersvak, maar is er nog absoluut niet op uit gekeken. Sterker nog, hij is al weer bezig met een nieuw product waar de klant nog een flinke tijd op moet wachten. ‘We hebben een paar Hongaarse varkens gekocht en daar willen we mee gaan fokken. Het is het allervetste varken, maar dan wel met heel gezond, onverzadigd vet. Het vlees smaakt heel erg goed en ook dit product willen we in de toekomst gaan verkopen.’ Naar schatting zal het nog zeker zo’n anderhalf jaar duren voordat producten met vlees van dit unieke varken in de winkel liggen. Voor de komende kerstdagen heeft John van Broekhuizen nog wel een goede tip liggen. ‘Braadstuk van het filet met een beetje knoflook, tijm, salie en zwarte peper, gemakkelijk klaar te maken maar verschrikkelijk lekker.’
Zie ook http://www.hardenberg.nu/


Van Broekhuizen wil mensen laten genieten
van een heerlijk stukje vlees

bron: Dedemsvaartse Courant november 2008

Balkbrug – Als kersverse Nederlandse Kampioen Worstenmakerij kwam de Balkbrugse slager John van Broekhuizen weer met een groot aantal bekers terug uit Amsterdam. Trots heeft hij ook deze aanwinsten in zijn winkel uitgestald. ‘Toch gaat het mij niet om de bekers, maar vind ik het wel een eer dat ik opnieuw algeheel Nederlands Kampioen geworden ben’, blikt Van Broekhuizen terug op de wedstrijd. Of beter gezegd: wedstrijden.

In de Martinihal in Groningen deed John van Broekhuizen mee tijdens de slagersmanifestatie. Samen met 170 andere slagers uit heel Nederland die met elkaar zo’n 670 producten hadden ingediend. De Balkbrugse slager deed mee in de categorie A voor vleeswaren en worsten en in categorie B voor de maaltijden, snacks en traiteur. ‘Mijn vrouw Marja had daarvoor enkele heel bijzondere producten, maaltijden klaar gemaakt’, vertelt John verder. Het meedoen aan de kampioenschappen is inmiddels een heel familiegebeuren geworden, want ook zijn zoon John Benno levert zijn bijdrage. Niet alleen in Groningen, maar vorige week ook in Amsterdam waar nog meer slagers en nog meer producten voor de vakjury verschenen. ‘We hadden er eerlijk gezegd niet op gerekend dat we daar uitgeroepen zouden worden tot algeheel Nederlands Kampioen. Maar we zijn er heel erg blij mee. Waar ik wel hoge verwachtingen van had was de wild zwijn-stoofpot die door Marja gemaakt was. Ik was er echt van overtuigd dat het goed was, bijna te lekker om op te sturen.’ Hoewel de producten anoniem door de jury beoordeeld worden, was het bij de jury al snel duidelijk dat deze stoofpot uit de keuken van Slagerij van Broekhuizen kwam. ‘We werden er zelfs al over gebeld’, lacht John, die als Nederlands Kampioen een tegel heeft gekregen in de Walk of Fame in Amsterdam. Zijn derde inmiddels na de invoering van de eretegel in 2001.

Maandenlang kan hij bezig zijn met het uitdenken van een nieuw product voor zijn slagerij. Zijn collega’s verklaren hem wel eens voor gek, maar het tekent de gedrevenheid waarmee hij zijn vak uitoefent. ‘Ik kan zo maar op het spoor van een nieuw recept gezet worden door bijvoorbeeld een afbeelding in een boek. Dan laat dat recept mij niet meer los. Ik ben er dan echt dag en nacht mee bezig. Maar dat doe ik niet voor de grote glimmende bekers, maar omdat ik mijn klanten iets bijzonders aan wil bieden.’ Het gaat zelfs zo ver dat John zelfs naar Italië gaat om de juiste kruiden te halen. ‘We willen in onze winkel graag een goed product, maar dat moet ook betaalbaar blijven’, legt Van Broekhuizen zijn filosofie uit. ‘Ik wil dat de mensen genieten van een heerlijk en eerlijk stukje vlees en dat kan dan net zo goed wild zijn als bijvoorbeeld balkenbrij. De producten die we hebben ingediend voor het Nederlands Kampioenschap hebben we rechtstreeks uit onze koeling gehaald en zijn dezelfde als die we ook aan onze klanten verkopen. We gaan voor kwaliteit, want genieten mag.’